Έρευνα Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2023

Κατά τη διάρκεια ημερίδας για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Αττικής, την 21 Φεβρουαρίου 2020, στην Ακαδημία Αθηνών, διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν ανώνυμα 50 ερωτηματολόγια.

Η έρευνα αφορούσε στον τρόπο ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή, το βαθμό ανησυχίας που προκαλεί συγκριτικά με κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα, το κατά πόσο πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς και ποιος φορέας έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό.

Το ίδιο ερωτηματολόγιο ζητείται να συμπληρωθεί εκ νέου προκειμένου να διερευνηθεί η διαφοροποίηση των απαντήσεων σχεδόν 3 χρόνια αργότερα από διευρυμένη βάση ερωτηθέντων. Οι απαντήσεις θα συλλέγονται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023 και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν μετά την επεξεργασία τους, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων.

Συμπληρώστε το Ερωτηματολόγιο

 

Αποτελέσματα έρευνας 21-2-2020

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Αττικής, την 21 Φεβρουαρίου 2020, στην Ακαδημία Αθηνών, διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν 50 ανώνυμα ερωτηματολόγια.

Η έρευνα αφορούσε στον τρόπο ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή, το βαθμό ανησυχίας που προκαλεί συγκριτικά με κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα, το κατά πόσο πιστεύεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και ποιος φορέας έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό.

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας το σύνολο των ερωτηθέντων ήταν ενήμερο για την κλιματική αλλαγή με το μεγαλύτερο ποσοστό να πληροφορείται μέσω διαδικτύου ή από επιστημονικά δημοσιεύματα, 26% και 23%, αντίστοιχα. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το σύνολο των σχετικών απαντήσεων.

Ως πιο αξιόπιστη πηγή πληροφορίων σχετικά με την κλιματική αλλαγή θεωρήθηκε η επιστημονική κοινότητα, με μέσο όρο 4,49/5, ενώ το φιλικό περιβάλλον ως το λιγότερο αξιόπιστο, με μέσο όρο 2,22/5.

Το 94% των ερωτηθέντων πίστευε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τους επηρεάζει σε προσωπικό επίπεδο. Βαθμολογώντας με 10 την περισσότερη θετική επίδραση και 0 την πολύ αρνητική, αξιολόγησαν το βαθμό επίδρασης με μέσο όρο 3,24.

Για την μεγάλη πλειοψηφία, 70%, των ερωτηθέντων οι ανθρώπινες δραστηριότητες ως κυρίως υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή και κατά 10% ως αποκλειστικά υπεύθυνες. Το 16% θεωρούσε ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται τόσο τις φυσικές διεργασίες όσο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ μόλις το 4% πίστευε ότι οφείλεται σε φυσικές διεργασίες. 

Σε ότι αφορά τα κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, η κλιματική αλλαγή ήταν αυτό με το μεγαλύτερο ποσοστό, 22%, ακολουθούμενη από τη θαλάσσια ρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα.

Όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν καταφατικά στη δυνατότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 40% θεωρούσε ότι την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Τέλος, μόνο το 32% γνώριζε αν έχει συνταχθεί στην Ελλάδα ή σε κάποια Περιφέρεια της Επικράτειας ανάλυση κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Scroll to Top