Πλατφόρμες
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είναι το όργανο των Ηνωμένων Εθνών για την αξιολόγηση της επιστήμης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Ένα εργαλείο για ευέλικτες χωρικές και χρονικές αναλύσεις μεγάλου μέρους των παρατηρούμενων και προβλεπόμενων πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή που στηρίζουν τη συνεισφορά της Ομάδας Εργασίας Ι στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής σύνθεσης για τους οδηγούς κλιματικών επιπτώσεων (CIDs).
Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, Climate-ADAPT, είναι μια συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA). H Climate-ADAPT δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Θεματικού Κέντρου για τις Επιπτώσεις, την Ευπάθεια και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ETC/CCA).
Η «Αποστολή για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» επικεντρώνεται στην υποστήριξη των περιφερειών, των πόλεων και των τοπικών αρχών της ΕΕ στις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της Αποστολής είναι να συνοδεύσει έως το 2030 τουλάχιστον 150 ευρωπαϊκές περιφέρειες και κοινότητες προς την ανθεκτικότητα στο κλίμα.
Ο Εθνικός Κόμβος για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Διαδικτυακό εργαλείο χαρτογραφικής απεικόνισης όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προβλέψεων για την Κλιματική Αλλαγή με απλό και κατανοητό τρόπο με χρήση χαρτών και γραφημάτων, με σκοπό την ενίσχυση της κατανόησης των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, την υποστήριξη της ανάλυσης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και τον σχεδιασμό πολιτικών και μέτρων προσαρμογής. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια, του έργου ‘LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece – LIFE17 IPC/GR/000006’ .
Το “Παράθυρο Κλιματικής Καινοτομίας” αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου BRIGAID και στόχος του είναι να αποτελέσει πύλη αναφοράς για καινοτομίες σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το BRIGAID ήταν ένα 4ετές έργο (2016-2020) στο πλαίσιο του EU Horizon2020 με στόχο να γεφυρώσει αποτελεσματικά το χάσμα μεταξύ καινοτόμων και τελικών χρηστών όσον αφορά την ανθεκτικότητα σε πλημμύρες, ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) υποστηρίζει την κοινωνία παρέχοντας έγκυρες πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό κλίμα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. To C3S υποστηρίζει τις πολιτικές προσαρμογής και μετριασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας συνεπείς και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Προσφέρειi δωρεάν και ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα και εργαλεία για το κλίμα.
Η Μονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης (BEYOND) είναι παγκόσμιας επιχειρησιακής εμβέλειας, με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση κινδύνων και την προστασία των κοινωνιών, του περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών από φυσικές, ανθρωπογενείς ή του πέριξ διαστήματος απειλές. Συγκεκριμένα, παρέχει πρότυπες υπηρεσίες συνεχούς παρακολούθησης φυσικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αξιοποιώντας μεγάλες υποδομές κεραιών συλλογής δορυφορικών δεδομένων που βρίσκονται εγκατεστημένες στο ΕΑΑ. Επίσης μέσα από τη συστηματική ενεργοποίηση του προγράμματος Copernicus Emergency Management Services, Tο BEYOND εξυπηρετεί και την παγκόσμια Κοινότητα Φορέων και Υπηρεσιών Διαχείρισης Κρίσεων σε μια μεγάλη γκάμα φυσικών καταστροφών.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ΕΜΥ, ανέπτυξε ψηφιακό κλιματικό άτλαντα που βασίζεται σε ομογενοποιημένες χρονοσειρές των ακολούθων δεδομένων: μέση, μέγιστη και ελάχιστη μηνιαία θερμοκρασία, μηνιαία αθροιστική βροχόπτωση και μέση μηνιαία διάρκεια ηλιοφάνειας. Τα δεδομένα προέρχονται από το δίκτυο σταθμών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο είναι μέρος του Παγκοσμίου Συστήματος Παρατηρήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
To geodata.gov.gr προσφέρει ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα και υπηρεσίες για την Ελλάδα, αποτελώντας έναν εθνικό κατάλογο ανοικτών δεδομένων, μία INSPIRE-συμβατή Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, καθώς και μία ισχυρή υποδομή για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας από ανοικτά δεδομένα.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάζει την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας στην Ελλάδα για το σύνολο των Υδατικών της Διαμερισμάτων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/60/ΕΚ.
Στο πλαίσιο της κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης παράγονται σύνολα γεωχωρικών δεδομένων. Τα δεδομένα αφορούν στον καθορισμό των Υδατικών Διαμερισμάτων, των Λεκανών Απορροής Ποταμών, καθώς και των υπόγειων και επιφανειακών Υδατικών Συστημάτων. Τα σύνολα των γεωχωρικών δεδομένων προσφέρονται μέσω ειδικής Γεωπύλης που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό.
Η Υποδομή Γεωχωρικών Δεδομένων οπτικοποιεί κεντρικά τη γεωπληροφορία του Δήμου Πειραιά για την Κλιματική Αλλαγή. Μέσω της Υποδομής, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν, να οπτικοποιήσουν και να πραγματοποιήσουν λήψη των δεδομένων ενδιαφέροντος.